- L’efemèride es commemorarà amb una festa el pròxim divendres 3 de juny.
- Amb motiu de la celebració s’ha posat nom al centre, Llar d’infants Dolça del Morell, i s’ha renovat el seu logotip.
La Llar d’infants del nostre municipi està d’aniversari, i és que aquest 2022 fa vint anys que es va posar en marxa aquest equipament que dona servei a la canalla més petita del Morell i a les seves famílies.
És per això que la regidoria d’Ensenyament del consistori, juntament amb el centre, ha preparat una festa oberta per a tota la ciutadania per al divendres 3 de juny. La cita serà a partir de les 17.15 hores i hi haurà una part més protocol·lària per commemorar aquest 20è aniversari, una actuació d’animació infantil amb “Rikus”, berenar per a tothom i algunes sorpreses, a més de la col·laboració de l’Associació Embruix.
Alhora, aquests dies Toni Gallego de Ledaunaire ha elaborat un simpàtic mural a la rampa d’entrada a la llar, on apareixen els diferents elements festius del nostre municipi caracteritzats com si fossin infants i que s’acabarà de pintar el mateix dia de la festa.
Finalment, i amb motiu de la celebració, “hem decidit posar nom al centre, que a partir d’ara es dirà Llar d’infants Dolça del Morell”, anuncia la regidora d’Ensenyament, Rosa Sánchez. “Vam pensar que ja era hora de donar-li un nom, i què millor que fer-ho enguany i amb el nom d’una dona important per a la història del nostre poble”, afegeix. També s’ha renovat el logotip, que ja incorpora el nou nom.
Una mica d’història
Dolça va ser una dona que va viure al nostre territori a l’edat mitjana, un moment en què ser dona era complicat i el seu paper es limitava a tenir fills i perpetuar l’estirp. Per contextualitzar, ens hem de remuntar a l’any 1173, un temps ple de canvis. Va ser justament aquest any quan l’arquebisbe de Tarragona, Guillem de Torroja i el Rei Alfons I, Cosenyor del Camp de Tarragona, van donar una part dels terrenys del Codony a Berenguer Desprats i a la seva dona, Dolça. Una parella que es va comprometre a alçar un poblat i un Castell a la part més alta del territori. D’aquesta manera es va crear el Morell. Així doncs, es tracta d’una família que devia tenir una certa ascendència social i econòmica per poder dur a terme aquesta tasca.
Com moltes en aquella època, Dolça va patir la invisibilitat del seu gènere i se’n desconeix el seu cognom i el seu origen. Malgrat això, o el fet de desconèixer també el seu llinatge, la seva evolució o si va tenir descendents, des del consistori s’ha considerat oportú donar visibilitat a una de les figures amb transcendència per a la fundació del Morell.